Ministrul minusurilor

Presa e plina de lacunele, gafele, solecismele ministrabililor si ministrilor noului guvern. Societatea se asteapta ca alesii poporului sa fie culti, alfabetizati (nu am atins inca nivelul de 100% in randul conducatorilor), cunoscatori… Aceasta inainte de virtutile morale.
Ca medievist, nu pot sa nu privesc inapoi spre acele timpuri cand s-a format patura de ministeriales pentru a vedea daca nu suntem prea aspri cu ministrii nostri. Cu orice ministri in general.

Ministrul se opune magistrulului dupa cum minus i se opune lui ‘magis’ (si lui plus) in limba latina. Unul e mai mic, altul mai mare. Primul se ocupa cu lucruri derizorii, celalalt cu cele importante. Evul mediu a folosit ministrul ca ajutor al unui magnatus, fie el cleric sau laic. Magister, pe de alta parte, era un titlu pe care il primeau doar acei scholares care isi faureau un nume intr-o scoala urbana sau, incepand cu secolul al XIII-lea, intr-o universitate. Omul evului mediu facea clar diferenta dintre un ‘ministru’, ca de pilda ajutorul serifului in Anglia, al bailli-ului in Franta sau servitorul episcopului – si un ‘magistru’ precum Abelard, Stephen Langton sau Toma d’Aquino (inainte sa devina doctor cu aripi). Conditia ministrului este asadar subalterna.

Masterelepe care le controleaza ministrul Educatiei atrag atentia asupra faptului ca intre ministerialitate si masterizare exista o prapastie de netrecut. Iar cand ministrul siluieste limba, prapastia devine si mai mare, oricate mastere si doctorate ar putea avea stimabilul.

In liceu, eu si colegii mei primeam profesoara de limba latina in clasa cu urarea: ‘Salve, magistra!’ Curand vom scanda: Salve, ministra. Iar atunci cineva se va simti furat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: