Școala rabinică născută din naufragiu și sclavie

Originile școlii rabinice din Cordoba au o istorie neașteptată cu iz biblic.

20120830-014912 PM.jpg

In fotografia de mai sus, capitel evreiesc in cartierul evreiesc din Sevilla

Undeva prin anii 960, căpitanul Ibn Rumalis, sub comanda califului Abd-al-Rahman al III-lea din Cordoba, își conducea flota de prădare pe coasta italiană (prin zona orașului Bari) când zări urmele unui naufragiu. La puțin timp izbuti să îi ia prizonieri pe toți supraviețuitorii. Printre acestia se aflau patru bărbați cu o înfățișare deosebită. Erau patru cărturari evrei pe drumul spre Babilon cu intenția de a lua parte la o întâlnire kalla (o zi de studiu intensiv al Talmudului). Cronicarii au recuperat numele a doar trei dintre ei, identitatea celui de-al patrulea ramânând până azi necunoscută. Aceștia se numeau Rabbi Husiel, Rabbi Moseh Hanolk (însoțit de tatăl său) și Rabbi Semerias ben Rabbi Eljanan.

20120830-014956 PM.jpg

Statuia lui Maimonides din Cordoba. Maimonides a fost cel mai cunoscut carturar evreu al Spaniei musulmane si unul din figurile marcante ale iudaismului medieval. A scris tratate de teologie, filozofie, astronomie, medicina si a fost contemporan cu Averroes, a carui statuie, in mod curios, se afla extramuros, fapt ce ar arata ca spaniolii, desi i-au expulzat si pe musulmani, si pe evrei deopotriva in 1492, ii prefera totusi pe acestis din urma, rezervandu-i lui Maimonides un lieu de memoire in interiorul cetatii.

Toți cei patru evrei au fost vânduți ca sclavi: Rabbi Husiel in Iffriqiyya (Maroc), unde a sfârșit prin a fonda Școala talmudică din Maghreb; Rabbi Semerias ben Rabbi Eljanan a fost vândut în Alexandria dar a ajuns în Fosfat (vechiul Cairo) unde a pus bazele unei alte școli rabinice. Al treilea, Rabbi Moseh Hanok, a fost vândut în Cordoba umayyadă, unde comunitatea evreiască locală l-a răscumpărat după ce au aflat cine era. Originile școlii talmudice din Cordoba sunt atribuite lui Rabbi Moseh Hanok. Lider și judecător al comunității, acesta a sprijinit autonomia iudaismului din Al-Andalus, inaugurând astfel o perioadă de prosperitate și strălucire care a depărtat iudaismul andaluz de academiile din Răsărit, care, până atunci, erau singurele puncte de referință pentru toate școlile iudaice.

20120830-015003 PM.jpg

Fatada marii moschei din Cordoba ‘Mezquita’ cu decoratii din sec al VIII-lea. Fotografie facuta noaptea, dupa o plimbare pe stradutele cartierului evreiesc.

One thought on “Școala rabinică născută din naufragiu și sclavie

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: